Vårtborttagningsmedel

Nästa steg för många personer som inte har kunnat ta bort vårtan med huskurer är att besöka ett apotek. De flesta medel som säljs receptfritt innehåller salicylsyra, som kan finnas i många former, såsom i geler, krämer, plåster eller plattor. Salicylsyra mjukar upp och löser upp vårtan och är ett populärt val som vårtborttagningsmedel. Vårtor kan tas bort med receptfria behandlingar för vårtor. Dessa produkter bränner det översta lagret av den drabbade huden. Förutom geler, krämer och salvor finns kylsprayer tillgängliga som kryoterapi.

Kräm                                                                                                            

Det finns olika sätt att skära eller bränna bort vårtor. Krämer eller salvor är ett alternativ. Men de görs oftast bara av specialister om andra behandlingar har misslyckats. Behandlingen finansieras sällan av försäkringskassan om det inte förekommer komplikationer eller vårtorna är mycket svåra. Vårtbehandlingskrämer verkar för att ta död på viruset (virusdödande krämer) eller stoppa hudcellerna från att föröka sig. En läkare som behandlar vårtor kan föreskriva en kräm som i vanliga fall används för hudcancer.

Följande icke-traditionella behandlingar har fungerat för vissa personer, men det finns inga bevis för att de är bättre än salicylsyra och kryoterapi:

  • Zink. Detta finns som en salva som du applicerar på vårtan, eller som piller. Det orala alternativet kan vara särskilt effektivt hos personer med zinkbrist.
  • Silvernitrat. Detta är tillgängligt som en lösning eller salva som du applicerar på vårtan.

 

Plåster

Den aktiva substansen i vårtplåster i de flesta av dessa behandlingar är salicylsyra. I två tredjedelar av fallen har forskning visat att vårtor försvinner inom 12 veckors behandling med salicylsyra.1

Salicylsyra och andra vårtmedel förstör också frisk hud, så det är viktigt att skydda huden före applicering av behandlingen. Använd vaselin eller ett liktornsplåster för att täcka huden runt vårtan.

Blöt vårtan i vatten i cirka fem minuter och följ sedan instruktionerna på förpackningen för att applicera läkemedlet. Vissa allmänläkare rekommenderar att du sätter ett plåster på vårtan efter att du har applicerat läkemedlet.

 

Huskurer 

Huskurer är för många personer det första steget i att försöka ta bort en vårta. En del av dessa behandlingar kan vara framgångsrika, men vanligtvis tar det längre tid innan de fungerar eller så kanske de inte fungerar alls. En mycket populär huskur är äppelcidervinäger, eftersom den förmodligen är en av de mest effektiva. Applicering av äppelcidervinäger på vårtan kommer med tiden att få den att bli svart och falla av. På denna sida finns en lista över huskurer.

Det finns en begränsad mängd vetenskapliga bevis som stödjer användning av silvertejp vid behandling av vårtor. En bit silvertejp av passande storlek placeras över vårtan i ca 6 dagar. Om tejpen skulle lossna ersätter du den helt enkelt med en ny bit. Efter den 6:e dagen av behandlingen nedsänker du vårtan i vatten. Upprepa processen under ca 2 månaders kontinuerlig behandling.

 

Gel 

Många receptfria behandlingar, såsom krämer, geler, färger och läkemedelsplåster finns på apotek. Den aktiva substansen i de flesta av dessa behandlingar är salicylsyra. I två tredjedelar av fallen har forskning visat att vårtor försvinner inom 12 veckors behandling med salicylsyra Salicylsyra och andra vårtmedel förstör också frisk hud, så det är viktigt att skydda huden före applicering av behandlingen. Använd vaselin eller ett liktornsplåster för att täcka huden runt vårtan.1

Blöt vårtan i vatten i cirka fem minuter och följ sedan instruktionerna på förpackningen för att applicera läkemedlet. Vissa allmänläkare rekommenderar att du sätter ett plåster på vårtan efter att du har applicerat läkemedlet.

Gnugga bort död vävnad från vårtan en gång i veckan, med hjälp av en pimpsten eller sandpappersfil (dela inte dessa med någon annan). Du kan behöva applicera behandlingen dagligen i upp till 12 veckor eller längre. Avbryt behandlingen om huden blir öm. För vårtor i ansiktet ska du undvika behandlingar som innehåller salicylsyra och rådgöra med din allmänläkare om behandling.

Om du har dålig blodcirkulation (till exempel om du har en sjukdom såsom diabetes eller perifer kärlsjukdom) ska du rådgöra med din allmänläkare innan du använder receptfria behandlingar som innehåller salicylsyra. Detta beror på att det finns en ökad risk för skador på din hud, dina nerver och senor.