Frysa vårtor hemma

Frysning av en vårta hemma sker genom kryoterapi med hjälp av en mycket kall substans. Kryoterapi är en vanlig behandling för vårtor och kan göras på en läkarmottagning eller med hjälp av olika produkter som finns receptfritt. Frysning av huden orsakar skador på cellhöljet och skyddar vårtan. Vårtan kan utveckla en blåsa under sig och som gör att vårtan faller av. Eller så kasseras skadade hudceller av kroppen, inklusive vävnaden hos vårtan och virusinfekterad vävnad. Appliceringen tar vanligtvis mindre än en minut och resultat förväntas inom en eller två veckor*.

Efter behandling förväntas vårtan falla bort av sig själv inom ett par veckor. Behandlingen anses mycket säker och det finns föga risk för ärrbildning. På senare tid har avancerade versioner gjorts när det gäller användning av kryoterapi. Dessa avancerade versioner fryser vårtan med millimeterprecision och orsakar därigenom mindre obehag och minimerar eventuell frysning av den omgivande huden.

 

Kryoterapi på vårtor med flytande kväve

Kryoterapi är standardbehandling för vårtborttagning och har använts framgångsrikt under många år av sjukvårdspersonal. Traditionellt har flytande kväve använts för att frysa vårtan och därigenom förstöra vävnaden och blodtillförseln till vårtan.

Kryoterapi är en standardbehandling för vårtor och kan utföras av en allmänläkare. Appliceringen av flytande kväve tar vanligtvis mindre än en minut. Din läkare kan skära vårtan med en liten kniv före applicering av flytande kväve. Kryoterapi med flytande kväve är smärtsamt. En bedövande lokalbedövning behövs oftast inte, men kan användas i vissa fall. Din allmänläkare applicerar det flytande kvävet på vårtan med användning av en sond eller en bomullspinne. Flytande kväve kan också sprayas direkt på vårtan.

De flesta vårtor kräver vanligen 1 till 4 behandlingar, med 1 till 3 veckor mellan varje behandling. Oftast behövs bara en eller två behandlingar för effektiv vårtborttagning. Kryoterapi är en smärtfri procedur med endast en lätt stickande känsla under behandlingen. Uppföljande behandlingar kan behövas för envisa vårtor.