Fotvårdsbehandling för barn

Barn kan störas av vårtor och vilja få bort dem. Vårtor på fötterna kan innebära problem som leder till obehag och oförmåga att gå, leka och idrotta. Om du vill behandla fotvårtan ska du välja något säkert, enkelt och smärtfritt medel, åtminstone till en början. Barn kanske vill bli av med sina fotvårtor men kan samtidigt vara rädda för att ta bort dem.

Wortie har tack vare sin unika design fördelen att ge en snabb behandling av en fotvårta samtidigt som direktkontakt mellan huden och den flytande gasen inuti flaskan undviks. Eftersom Wortie levererar kylan genom en precisionsmetallspets, kan frysområdet kontrolleras genom det tryck som utövas på flaskan under appliceringen: Mer tryck innebär att en större del av metallspetsen kommer i kontakt med huden, vilket resulterar i ett större frysområde. Med lätt tryck minimeras kontakten och därmed kan fotvårtor behandlas med precision och komfort.

 

Huskurer och receptfria behandlingar för vårtor på barn

 

Vanliga vårtborttagare som finns på apoteket omfattar:

Självhäftande plattor eller lösningar med salicylsyra. Rengör området runt vårtan, applicera lösningen enligt anvisningarna och ta senare bort död hud med en sandpappersfil eller pimpsten. Framgångsfrekvensen är ca 75 %, men behandlingen kan ta sex till tolv veckor.

Även om Worties frysapplikatorer tillfredsställer konsumenterna är det fortfarande många som föredrar flytande lösningar för att ta bort vårtor. Därför har Wortie-sortimentet utökats med Wortie Liquid. Wortie Liquids unika formel möjliggör nu också säker, smärtfri och snabb borttagning av vårtor genom att applicering av en droppe vätska på vårtan. Förpackningen innehåller även osynliga plåster för att skydda vårtan. 

Lösningar med dimetyleter, propan eller freon "fryser" vårtan. Framgångsfrekvensen är ca 75 % efter två eller tre behandlingar. Wortie® Cool och Wortie® Advanced innehåller dimetyleter. Wortie® Cool tar bort vårtor och har en speciell platt metallspets för att behandla till och med de minsta vårtorna. Wortie använder kryoterapi (frysning) för att ta bort vårtan. Och den är lätt att använda. Med hjälp av den platta metallspetsen kan du applicera frysningen på vårtans exakta plats. Det behövs endast 20 sekunders applicering för en vanlig vårta och 40 sekunder för en fotvårta samt envisa eller valkiga vårtor.

Wortie Advanced vårtborttagare är utformad för att behandla envisa och mogna vårtor för patienter som är 12 år och äldre. Dessa mogna vårtor har ofta ett tjockare skikt av hård hud som kan vara svårare att penetrera än yngre vårtor. Den ledande gelen maximerar prestandan genom att rikta in den kalla temperaturen mot applikationsområdet. Spetsen på Wortie Advanced vårtborttagare är platt för att maximera kontakten med vårtan för högeffektiv borttagning av envisa vårtor.

 

När bör man kontakta läkare för borttagning av vårtor på barn?

Om receptfria vårtborttagare inte fungerar kan du prata med en allmänläkare om kraftigare behandlingar. Läkare använder i allmänhet två metoder för behandling av fotvårtor. De kan förstöra vårtan eller stärka immunförsvaret så att det kommer att rensa bort vårtan.

Allmänläkare tar i allmänhet bort fotvårtor på ett av tre sätt:

  1. Läkare kan frysa vårtan med flytande kväve;
  2. Salicylsyra av receptbelagd styrka kan appliceras på vårtan i hemmet;
  3. En dermatolog kan också använda laser eller elektrisk kniv för att förstöra vårtan.

I sällsynta fall kan allmänläkaren eller dermatologen operera bort vårtan. Denna behandling kan lämna ett ärr så den är oftast den sista utvägen. Och det andra alternativet är lokal applicering av kvadratsyra på huden. Kvadratsyra stärker immunförsvaret. Nästan alla reagerar på det som en främmande inkräktare som sätter fart på immunsystemet. Med behandlingar som stärker immunförsvaret kan det ta upp till tre månader att ta bort vårtan.

 

1. source: NSH Choices UK
2. source: James C. Ricketti, DPM, DABPO, FACFO, FAAPSM, and R. Sam Niedbala, PhD. A Study of a New Method of Cryosurgical Treatment of Verrucae Plantaris. The Lower Extremity Vol. 2 No. 3 1995