Vårtor och barn

Vem som helst kan få vårtor, men barn får dem oftare än vuxna. Många barn får vårtor, även om vissa barn inte får några alls. Läkarna vet inte varför vissa barn får vårtor. Det kan vara så att vissa personers immunsystem, som bekämpar infektioner, gör dem mindre benägna att få vårtor. HPV-viruset som orsakar vårtor är som andra mikrober.

Vårtviruset älskar varma, fuktiga platser som små skärsår eller skrapsår på dina händer eller fötter. När viruset hittar en trevlig varm plats på huden börjar en vårta utvecklas. Vårtor kan växa i många månader, ibland ett år eller mer, innan de är stora nog att synas. Så om du får en vårta kan du aldrig veta var du kom i kontakt med HPV. Om du rör vid en handduk, yta, eller något annat som någon med en vårta har använt eller rört, kan du smittas av HPV. Barn som biter eller pillar på sina naglar får vårtor oftare än barn som inte gör det. Därför är det viktigt att undvika att pilla, gnugga eller skrapa på en vårta, oavsett om den finns på en annan persons eller på din egen kropp.

 

  • Juvenila vårtor

Platta vårtor kallas också juvenila vårtor, förmodligen eftersom barn får dem oftare än vuxna. Dessa vårtor är små och ungefär lika stora som ett knappnålshuvud. De är slätare än andra typer av vårtor och har platta toppar. En platt vårta kan vara rosa, ljusbrun eller gul. De flesta barn som får platta vårtor har dem på ansiktet, men platta vårtor kan också växa på armar, knän eller händer. Det kan förekomma upp till 100 platta vårtor alla i en klunga tillsammans. Platta vårtor orsakas av ett poxvirus.

 

  •  Myt om paddor

Det finns ingen sanning i det gamla talesättet som säger: "Du får vårtor om du lyfter upp en padda". Så alla ni som älskar paddor – det är en myt att du kan få vårtor från att lyfta upp en padda. Inte ens från en vårtig padda. Vi säger inte att det är en bra idé att regelbundet bära omkring på paddor, men du kommer inte att få vårtor om du gör det.