Smittar vårtor?

Varje persons immunsystem reagerar olika på HPV. Alla som kommer i kontakt med viruset utvecklar inte vårtor. Även personer inom samma familj reagerar olika på viruset. HPV-stammarna som orsakar fotvårtor är inte mycket smittsamma, så viruset överförs inte enkelt genom direkt kontakt från en person till en annan, men det trivs i varma, fuktiga miljöer. Vårtor orsakas ofta genom direkt hudkontakt eller kontakt med ytor som infekterats med humant papillomvirus (HPV).

Vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Detta orsakar att ett överskott av ett ämne som kallas keratin utvecklas i det översta hudlagret, vilket resulterar i en hård, grov knöl. Vårtor sprids inte lätt, men de kan överföras från en person till en annan genom nära kontakt eller kontakt med infekterade föremål eller ytor såsom: handdukar, rakhyvlar, nagelfilar eller pimpsten, skor och strumpor, områden runt simbassänger, golv i gemensamma omklädningsrum osv. När handdukar och andra redskap som kommit i kontakt med en vårta tvättas med tvål och sköljs, kan dessa föremål inte längre smitta andra med vårtviruset.

Det är svårt att helt förhindra vårtor. Men det är mer sannolikt att du smittas om din hud är våt eller skadad. Efter att ha blivit smittad kan det ta veckor eller månader innan en vårta framträder. Det är enkelt att förhindra vårtor, men alla kommer att komma i kontakt med vårtviruset HPV någon gång i livet. Kom ihåg – det finns ingen anledning att upphöra med aktiviteter såsom sport eller simning om du har en vanlig vårta eller en fotvårta. Det är dock en bra idé att täcka över vårtan med ett plåster. Om du går barfota i gemensamma utrymmen kanske du vill använda en fotvårtsstrumpa.

 

Smittar fotvårtor?

Fotvårtor orsakas av en infektion med humant papillomvirus (HPV) i det yttre hudlagret på fotsulorna.

Det finns mer än 100 stammar av HPV, men endast ett fåtal orsakar vårtor på fötterna. Andra typer av HPV är mer benägna att orsaka vårtor på andra delar av din hud eller på slemhinnorna. Varje persons immunsystem reagerar olika på HPV. Det är inte alla som kommer i kontakt med viruset som utvecklar vårtor. Även personer i samma familj reagerar olika på viruset.

HPV-stammarna som orsakar fotvårtor är inte mycket smittsamma. Viruset överförs alltså inte enkelt genom direkt kontakt från en person till en annan. Men det trivs i varma, fuktiga miljöer. Följaktligen kan du smittas av viruset genom att gå barfota runt simbassänger, i gemensamma duschar eller omklädningsrum. Om viruset sprider sig från det första infektionsstället kan fler vårtor framträda.

Viruset måste ha en inkörsport in i huden på foten, såsom:

 • Sprickor i torr hud
 • Skär- eller skrapsår
 • Hud som är våt, mjuk och skör efter att ha varit i vattnet en längre tid

 

 

Vårtvirus

Viruset som orsakar vårtor kan föras vidare genom nära hud mot hud-kontakt, samt genom kontakt med handdukar, strumpor eller skor. En person vars hud är skadad, våt eller kommer i kontakt med grova ytor är ofta mer mottaglig för infektionen. Till exempel är det mer sannolikt att en person med rispor eller skärsår på fotsulorna smittas av fotvårtor i och omkring allmänna simbassänger. Det är svårt att helt undvika att komma i kontakt med HPV-viruset som orsakar vårtor. Genom följande försiktighetsåtgärder kan du förebygga vårtor:

 • Bär badtofflor i gemensamma duschar.
 • Täck över din vårta med ett vattentätt plåster när du går och simmar.
 • Undvik att vidröra andras vårtor, samt att dela handdukar, strumpor eller skor.
 • Dela inte dina handdukar, skor eller strumpor.
 • Skrapa eller pilla inte på din vårta eftersom det då är mer sannolikt att den sprider sig.
 • Om du använder nagelfilar eller pimpsten på din vårta ska du inte använda dessa på andra områden på huden.
 • Undvik rakning över vårtor på ansikte, ben eller andra delar av kroppen, eftersom detta kan göra att viruset som orsakar vårtor sprider sig.
 • Undvik att rispa eller bita i en vårta.
 • Bit inte på naglarna.

 

Eftersom vi alla har olika immunsystem utvecklar en del av oss vårtor när vi kommer i kontakt med HPV, medan andra inte gör det. Risken att få vårtor från en annan person är ganska liten, men den finns. Genitalvårtor är mycket mer smittsamma.