Varför får man vårtor?

Vårtor orsakas av olika stammar av HPV (humant papillomvirus). Vårtor har en grov struktur eftersom viruset bildar keratin, som är ett hårt protein, på det översta lagret av huden, och det växer snabbt.

Viruset som orsakar vårtor kan överföras genom nära hud mot hud-kontakt, samt genom kontakt med handdukar eller skor som använts av personer som har vårtor. När en handduk har tvättats kan den inte längre sprida vårtor. Viruset som orsakar vårtor kan spridas till andra delar av kroppen när vårtan skadas av exempelvis rakning, rispning eller bitning av vårtan. Att bita på fingernaglarna kan orsaka att vårtor sprids på fingertopparna och runt naglarna.

Huruvida man får vårtor eller inte är relaterat till immunsystemet. En del av oss utvecklar vårtor när vi kommer i kontakt med HPV, medan andra inte gör det. Risken att få vårtor från en annan person är ganska liten, men den finns. Genitalvårtor är mycket mer smittsamma.

En individ som har skadad eller våt hud, eller kommer i kontakt med grova ytor är mer sannolik att vara mottaglig för infektionen.

 

Hur får man fotvårtor?

Vårtor orsakas av olika stammar av HPV-virus. Viruset som orsakar vårtor kan föras vidare genom nära hud mot hud-kontakt, samt genom kontakt med handdukar, strumpor eller skor. En person med skadad eller våt hud, eller som kommer i kontakt med grova ytor är mer sannolikt mottaglig för infektionen. Till exempel är det vanligare att en person med rispor eller skärsår på fotsulorna smittas av fotvårtor i och omkring allmänna simbassänger.

 

Fotvårtor och simning

En person med skadad eller våt hud, eller med hud som kommer i kontakt med grova ytor, är oftast mer mottaglig för infektionen. Till exempel är det vanligare att en person med rispor eller skärsår på fotsulorna smittas av fotvårtor i och omkring allmänna simbassänger. Bär därför badtofflor i gemensamma duschar, och om du har en vårta ska du täcka över den med ett vattentätt plåster när du går för att simma för att undvika att smitta andra.