Om fotvårtor

Fotvårtor orsakas av humant papillomvirus. HPV finns överallt. Det kan spridas från person till person, men du kan även infekteras genom att komma i kontakt med ytor där viruset finns.

Dessa inbegriper varma, fuktiga platser, som insidan av skon eller golvet i en allmän simbassäng, ett gym eller duschrum. Viruset har ofta en inkubationstid på flera veckor eller månader. Men när denna period är över kan en enda vårta eller till och med en klunga av vårtor framträda när som helst. Den goda nyheten är att ju äldre man blir, desto mindre sannolikt är det att utveckla nya vårtor. Detta beror på att kroppen får ett ökat immunsvar mot HPV-virus med tiden.

Fotvårtor är platta och grova och har oftast mycket tydliga kanter. De är köttiga eller brunaktiga till färgen och har små svarta prickar i mitten. De svarta prickarna är ändarna av torkade blodkärl.

Eftersom vårtor lever på vårt blod tar de lång tid att läka vilket kräver tålamod, till skillnad från liktornar som ofta kan försvinna på några dagar. Vårtor måste behandlas med en kraftig behandling som inte bara tar bort vårtan utan även tar död på roten till fotvårtan för gott. 

 

  • Tåvårtor

Tåvårtor är en del av humant papillom-familjen och precis som liktornar växer de inåt i foten och tårna. Tåvårtor är en typ av fotvårtor. Fotvårtor suger sig in i blodsystemet så att de kan leva lyckliga och under en lång tid, eftersom de älskar varma fötter.

Fotvårtor har många valkar och vårtan har ett blomkålsliknande utseende med en mängd svarta prickar i vårtan. De blöder lätt och uppbyggnaden av valkar kan göra fotvårtan obekväm att gå på.

 

  • Fotvårtor

Fotvårtor är en typ av vårtor som drabbar undersidan av fötterna. Trycket får dem att växa inåt. Fotvårtor suger sig in i blodsystemet så att de kan leva lyckliga och under en lång tid, och de älskar varma fötter.

Vårtor förekommer i en mängd olika former och storlekar. En vårta kan framträda som en knöl med en sträv yta på tån, eller så kan den vara plattare som fotvårtor. Fotvårtor kan utvecklas var som helst på foten. När valken och vårtan blir större kan det göra ont att gå, ungefär som att gå med en sten i skon. När trycket från att stå eller gå trycker in en fotvårta under hudytan, bildas ett lager av tjock, grov hud, som liknar en valk över den. Ibland syns svarta prickar under vårtans yta. Vårtor täcker hudens linjer och veck, detta är ett sätt att skilja på vårtor och andra hudåkommor såsom hudflikar eller liktornar.

Eftersom vårtor lever på vårt blod tar de lång tid att läka och kräver tålamod, till skillnad från liktornar som kan försvinna på några dagar. Vårtor måste behandlas med en kraftig behandling som inte bara tar bort vårtan utan även tar död på roten till fotvårtan för gott.

Bär alltid badtofflor i allmänna områden som gym, simbassänger och omklädningsrum för att undvika att bli smittad.

 

  • Fotvårtor

Begreppet "fotvårtor" används för de vårtor som uppstår på undersidan av fötterna. På engelska kallas de ibland "plantar warts" eftersom "plantar" betyder fotsula. De här vårtorna kallas även "verrucas" på engelska.

Fotvårtor sitter ibland på hälen och tårna. Fotvårtor ser ut som hårda, tjocka fläckar på huden med svarta prickar. De växer vanligtvis tillbaka inåt i huden på grund av personens vikt, som trycker in vårtorna i fotsulan. Fotvårtor kan vara smärtsamma när man står eller går, särskilt när de förekommer på viktbärande områden av foten. Det är vanligt att fotvårtor har koagulerade blodkärl som visar sig som en svart prick i mitten, med ett omgivande hårt, vitt område.

Fotvårtor innefattar en eller flera ömmande inåtväxande "djupa vårtor" på fotsulan. 

 

Läs mer om fothälsa och andra fotbesvär för tips och information på fotkollen.se