Liktorn eller vårta

Folk förväxlar ofta fotvårtor och liktornar, eftersom de ser så lika ut och även framträder på samma områden på fötterna. Även läkare har ibland svårt att göra en rätt diagnos. Men fotvårtor och liktornar är två helt olika saker. Vårtor kan finnas över hela kroppen, men liktornar finns bara på fötterna. De viktigaste skillnaderna mellan fotvårtor och liktornar består i deras plats, utseende och antal.

Fotvårtor

Fotvårtor förekommer främst på hälen och trampdynan eller på undersidan av stortån. Liktornar förekommer vanligtvis mellan och ovanpå tårna, men ibland kan de också framträda på trampdynan och hälen. En vårta har en torr, sträv yta med små svarta prickar djupt inuti medan en liktorn har en yta som är tjock och valkig och det finns inga svarta prickar. Vårtor utvecklas ofta i klungor medan liktornar alltid är ensamma och kan finnas på flera olika områden på samma fot. Fotvårtor sprids ofta när man går barfota på gemensamma ytor såsom i simhallar och duschar. De orsakas av humant papillomvirus (HPV) och är smittsamma. Direkt kontakt med viruset kan infektera din hud genom en skråma. Viruset växer sedan inåt, vilket orsakar förtjockning och skador på huden samt uppkomst av vårtor.

 

Liktornar

Liktornar framträder oftast när ett framträdande ben i foten trycker mot insidan av skon. Trycket får huden att tjockna precis vid denna punkt så att en hård yta skapas. Denna hårda yta blir sedan kärnan i liktornen som tränger in djupt i foten. Liktornen blir konformad med spetsen pekande inåt. Denna trycks i sin tur in i foten och orsakar smärta. Detta kan bli mycket obekvämt och göra att det känns som om du går med en sten i skon. Liktornar smittar inte, men det gör vårtor.