Kroppsvårtor

Vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det finns minst 100 olika former av HPV som orsakar vårtor i olika delar av kroppen. Även om vårtor kan vara fula är de i allmänhet ofarliga, även om de kan spridas till andra delar av kroppen.

Olika personers immunsystem reagerar olika på HPV. En person kan exponeras för viruset utan att utveckla vårtor. Andra kan ha många vårtor på en och samma gång. När du utvecklar många vårtor på en gång kan det vara värt att söka vård. En allmänläkare kan hjälpa till att bestämma det bästa behandlingsalternativet samt bekräfta att alla dessa knölar som har framträtt på överkroppen, ansiktet och halsen i själva verket är vårtor.

Det finns fyra huvudtyper av vårtor (dvs. olika former av viruset föredrar celler på specifika platser i kroppen), som inkluderar:

  • Vanliga vårtor (den typ som växer på händer eller fingrar)
  • Fotvårtor (dessa växer på fötterna)
  • Platta vårtor (växer på händer, knän och ben)
  • Genitalvårtor (ganska självförklarande)

 

Vårtor på ben, knän och armbågar

Platta vårtor är de vårtor som växer som små godartade, ofarliga hudutväxter på ben, knän och armbågar. De kan utvecklas var som helst på huden, men de vanligaste platserna omfattar knän, ben, armar och armbågar. Dessa förtjockade hudutväxter har en tydlig kant. De är vanliga hos barn, men även vuxna kan drabbas av dessa virusvårtor. De är smittsamma och inkubationstiden är 90 dagar. De flesta av dessa vattenvårtor är hudfärgade med en sträv eller slät yta. De kan förekomma ensamma eller i grupp. I många fall försvinner de på egen hand inom 6 månader utan behandling, men ibland kan de finnas kvar i ett till två år.

Vårtor kan kräva behandling om de blir större och smärtsamma. Många personer vill ta bort dem på grund av kosmetiska skäl, särskilt när de är sitter på delar av kroppen där de syns väl.