Infekterade vårtor och blodvårtor

Vårtor orsakas av virusinfektioner, men de kan ibland blöda eller vara, vilket orsakas av bakterier. Behandling av en vårta med var innebär vanligtvis användning av lokal eller oral antibiotika, och ibland kommer din allmänläkare att rekommendera en kombination av båda.

Vårtor som innehåller var är mycket smittsamma, och infektionen kan lätt sprida sig till andra personer och till olika delar av kroppen. Kontakta även din allmänläkare om en vårta eller huden runt den:

  • Är smärtsam
  • Är röd
  • Blöder
  • Är svullen
  • Sipprar ut var

 

Varma kompresser ska läggas på en vårta med var för att underlätta läkning och hjälpa till att dränera den på var. Du ska aldrig sticka hål på en vårta hemma för att försöka dränera den på var, eftersom detta skulle kunna förvärra infektionen och få den att sprida sig. En varm kompress kan läggas på flera gånger om dagen, men en ren kompress ska användas varje gång för att undvika att återinföra bakterier i området. Symptom på en vårta med var kan också inkludera inflammation på stället, rodnad, smärta och en temperaturökning över området. Feber, frossa och värk i kroppen kan också uppstå om infektionen blir systemisk.

Färgen på varet kan variera mellan ljusgult och mörkgrönt eller till och med svart. Rött eller rosa var orsakas av en kombination av blod och var, men detta tyder inte på en mer allvarlig infektion än vid var utan blod. Dessutom kan var antingen ha en vattnig konsistens, eller vara tjockt och klibbigt. Återigen är konsistensen eller mängden av var inte en återspegling av infektionens svårighetsgrad eller typ.

Om en vårta med var börjar tömmas av sig själv ska området tvättas varsamt med mild tvål och varmt vatten. En receptfri antibakteriell salva kan sedan appliceras, och området ska täckas med ett sterilt förband. Om vårtan fortsätter att dränera var ska du hålla den täckt för att undvika spridning av infektionen, och meddela din allmänläkare. 

 

Smärtsam fotvårta

Fotvårtor förekommer oftast på fötternas tryckbelastade områden (hälen och trampdynan) där de kan orsaka smärta, särskilt vid promenader. Ibland kan detta leda till ben- eller ryggsmärta till följd av förändrad kroppshållning eller gångstörning. Det är mer sannolikt att en vårta på fotsulan orsakar obehag än vårtor på andra områden, såsom händerna. Smärta är skäl att överväga behandling. Om du har en fotvårta och även har diabetes eller någon annan sjukdom som gör dig mottaglig för infektioner eller gör att de tar lång tid att läka ska du kontakta din läkare. En fotvårta kan bli infekterad. Hos personer med diabetes läker inte fotinfektioner enkelt.