Hand- och fingervårtor

Det är vanligt att vårtor växer på fingrar och händer. Även om vårtor kan vara besvärande på vissa sätt är de flesta trots sitt utseende oftast ofarliga. Men detta betyder inte att vårtor helt enkelt ska ignoreras. De flesta personer vill inte utveckla komplikationer senare, och vill inte heller att vårtorna ska påverka deras huds utseende.

Vanliga vårtor, eller frövårtor, är små, korniga hudutväxter som oftast förekommer på fingrar och händer. Dessa vårtor känns sträva vid beröring. Vanliga vårtor eller frövårtor har ofta ett mönster av små svarta prickar – ibland kallade frön – som är små, koagulerade blodkärl.

Vanliga vårtor orsakas av ett virus och överförs genom beröring. Barn och unga vuxna är mer benägna att utveckla vanliga vårtor på händer och fingrar. Vanliga vårtor brukar försvinna efter ett tag, men många väljer att ta bort dem eftersom de tycker att de är besvärande eller pinsamma.

 

  • Handvårtor

Handvårtor förekommer på händerna och fotvårtor växer på fotens undersida.

Handvårtor är vanligtvis små, ungefär lika stora som suddgummit på en blyertspenna. Men vissa vårtor växer sig större. Ibland kan handvårtor växa i klungor; dessa kallas mosaikvårtor.

I vissa vårtor finns små svarta prickar, vilket får folk att kalla dem "frövårtor". Handvårtor skjuter upp ovanför huden på handen. Risken att smittas med en handvårta från en annan person är liten. Risken att drabbas av vårtor varierar också från person till person. Personer med ett försvagat immunsystem är mer mottagliga. Men personer med friska immunsystem kan också utveckla vårtor. Så gott som alla kommer att få vårtor någon gång i livet.

  • Fingervårtor

Fingervårtor är vanligtvis små, korniga utväxter på fingrarna, men kan också vara köttiga, beroende på var de befinner sig. Vårtor på fingrarna finns i en mängd olika former och storlekar. Oftast är de runda, vita och har en svart prick i mitten, detta är ett koagulerat blodkärl. Blodkärlen växer in i vårtans kärna för att förse den med blod. Vårtor på händer och fingrar är inte cancerogena. Vårtor på fingrarna syns vanligtvis mer tydligt än på fötterna. Vårtor är vanligtvis smärtfria, men om deväxer på en plats där du har en tryckpunkt, på ett finger eller under fötterna, kan de vara smärtsamma. Barn hatar fingervårtor, särskilt den köttiga sorten; ingen vill "hålla händer" på lekplatsen om du har en vårta. Om man pillar eller biter på vårtorna kommer de att blöda och tendera att sprida sig lättare.

  • Vårta på handen?

Vårtor förekommer i alla former och storlekar. De kan drabba alla delar av kroppen, men är vanligare på händer och fötter. Vårtor är smittsamma knölar som kan finnas på både fötter och händer, och de förekommer hos ca 5 % av alla barn. De orsakas av en typ av humant papillomvirus som kommer in genom direkt kontakt med huden. Barn och tonåringar är mest utsatta, men vissa personer tycks vara mer mottagliga än andra. Vårtor är antingen små, korniga utväxter eller köttiga sådana,beroende på var de förekommer. De är runda, ofta vita och har en svart prick i mitten (från ett blodkärl). Vårtor brukar inte göra ont (förutom de känslomässiga ärren), men kan vara smärtsamma om de växer på platser som utsätts för tryck.